Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Meer verzekeraars bieden prepaid juridische hulp

Bij een conflict met je werkgever stap je niet meteen naar de rechter. Je neemt de juridische handschoen ook niet snel op als de aannemer zijn afspraken niet nakomt, of wanneer je een product koopt dat niet aan de voorwaarden voldoet. Toch kan de financiële schade groot zijn als je er niet in goed overleg uitkomt. Een rechtsbijstandsverzekering vergoed de kosten voor juridische bijstand. Steeds meer verzekeraars bieden daarbij ook prepaid oplossingen aan.

Normaal gesproken geldt geen dekking als het probleem al speelt bij het afsluiten van een verzekering. Lig je bijvoorbeeld al in de clinch met je werkgever, dan heeft het aanvragen van een reguliere rechtsbijstandsverzekering weinig zin. Bij prepaid is dit wel mogelijk.

Dekking verschilt per rechtsbijstandsverzekering
Na de verzekeraars DAS en Arag biedt nu ook Univé juridische bijstand op afroep. Voor welk soort problemen je juridische hulp kunt aanvragen verschilt per aanbieder. Nieuwkomer Univé beperkt het in de aanvangsfase tot de categorie werk en inkomen. Andere gebruikelijke categorieën zijn:

  • Consument en geld
  • Relaties en familie
  • Onderweg
  • Wonen
  • Letselschade


Kosten prepaid rechtshulp
De verzekeraars bieden verschillende pakketten aan. De kosten zijn afhankelijk van de mate van bijstand die je krijgt. Bij DAS heb je twee opties. Voor €379 krijg je inzicht in jouw kansen en advies over het vervolgtraject. Wil je dat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen, dan ben je aangewezen op het pakket ‘beoordeling & onderhandeling’. Het bijbehorende tarief is €799. Voor dit bedrag worden er onder andere brieven opgesteld en onderhandeld met de tegenpartij.

Univé hanteert drie pakketten die variëren van €265 tot €795. Bij de goedkopere varianten doe je een deel van de werkzaamheden zelf, met ondersteuning van de verzekeraar. Arag vraagt € 135 per uur voor de eerste fase, het beoordelen van jouw juridische positie en het in kaart brengen van de vervolgstappen. Voor het vervolg geldt een prijsopgaaf op maat.

Slepende rechtszaak?
Verwacht geen slepende rechtszaken waarin een advocaat vurig jouw zaak bepleit. De (prepaid) rechtsbijstandsverzekering is er vooral om dit juist te voorkomen. Het in contact komen en wellicht onderhandelen met de tegenpartij is vaak voldoende. Lukt dit niet en is er meer juridisch geschut nodig? Vraag in dat geval de kosten na bij de verzekeraar.

Reguliere rechtsbijstandverzekering uitgebreider
Het afsluiten van een reguliere rechtsbijstandsverzekering is mogelijk vanaf circa €22 per maand. Daarbij ben je verzekerd van juridische hulp bij veel voorkomende conflicten. Naast de maandelijkse kosten is het grootste verschil met de prepaid oplossing dat de dekking verder strekt. Zo is er ook bij een rechtszaak sprake van bijstand vanuit de verzekering, los van de exacte verzekeringsvoorwaarden. Zeker bij meer complexe zaken geeft de reguliere rechtsbijstandsverzekering meer zekerheid dan de prepaid optie.

Prepaid rechtsbijstand kan handig zijn als je voor een specifieke situatie juridische hulp nodig hebt. Wil je eerder al zekerheid en een uitgebreidere dekking? Dan is de standaard rechtsbijstandsverzekering een goed alternatief. Onze specialisten kijken graag met je mee welke verzekering het best aansluit op jouw wensen en situatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie