Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hoe werkt ontslag met wederzijds goedvinden?

In deze onzekere tijd is het niet gek dat veel werkgevers bezorgd zijn over de voortzetting van hun bedrijf. Zeker als de steunmaatregelen van de overheid afnemen lijken ontslagen onvermijdbaar. Een ontslagprocedure kost tijd en geld. Een ontslag met wederzijds goedvinden kan een oplossing zijn. Dit zorgt voor minder stress voor jou en de werknemer.

Een ontslag impliceert vaak dat het gaat om een gedwongen situatie. De werkgever wil niet dat de werknemer langer in dienst blijft, terwijl de werknemer in dienst wil blijven. Voor ontslag heb je in dat geval toestemming van het UWV of de kantonrechter nodig. Bij ontslag met wederzijds goedvinden is dit anders. Zowel werkgever als werknemer stemmen er (vrijwillig) mee in. Voor beide partijen heeft dit voordelen.

Houd rekening met de wensen van werknemer
Een ontslag met wederzijds goedvinden maakt het ontslag voor werkgever en werknemer aangenamer, minder tijdrovend en goedkoper. Houd wel rekening met de wensen van de werknemer, anders ligt er alsnog onenigheid op de loer. Maak samen afspraken over het ontslag en leg deze officieel vast in een vaststellingsovereenkomst. 

WW-uitkering voor werknemer
Als jouw werknemer na zijn ontslag niet direct een andere baan heeft, is het voor hem of haar belangrijk dat hij/zij in aanmerking komt voor een WW-uitkering. Hiervoor is het belangrijk om in de vaststellingsovereenkomst rekening te houden met onder andere de volgende zaken:

  • Het initiatief van het ontslag komt bij de werkgever vandaan
  • Het ontslag is niet te wijten aan de werknemer (hij heeft bijvoorbeeld niet gefraudeerd of onbehoorlijk gedragen)
  • Gebruik de juiste opzegtermijn. Deze vind je terug in contract, cao of de wet. Spreek je een eerdere beëindiging af dan kan het zijn dat de werknemer niet direct zijn WW ontvangt. 


Onderhandel over ontslagvergoeding

Bij een ontslag met wederzijds goedvinden is een ontslag- of transitievergoeding niet verplicht. Al zullen veel werknemers niet akkoord gaan met het ontslag als deze ontbreekt in de vaststellingsovereenkomst. Je kunt in dat geval altijd kiezen voor de wettelijke vergoeding die het UWV of de kantonrechter zal eisen bij ‘normaal’ ontslag. Het kan voorkomen dat werknemers juist een hogere vergoeding ‘eisen’ omdat ze het ontslag vooral voor jouw eenvoudiger maken. 

Afscheid moeten nemen van betrokken werknemers is altijd lastig. Een ontslag met wederzijds goedvinden kan voor beide partijen voordelen hebben. Maak echter wel goede afspraken in de vaststellingsovereenkomst, zodat je niet achteraf alsnog spijt krijgt van de onderlinge regeling. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie