Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Banken steeds minder happig op rentemiddeling hypotheek

Op 1 juli 2019 zijn de regels rondom rentemiddeling veranderd. In eerste instantie was dit goed nieuws voor woningeigenaren die ook willen genieten van de lage rentestand. Toch is het achteraf gezien minder positief. Door de verandering zijn veel banken terughoudender geworden met het aanbieden van rentemiddeling. Dit is vooral nadelig wanneer alternatieven niet mogelijk zijn, zoals het oversluiten van de hypotheek.

Net als met oversluiten kun je met rentemiddeling ook profiteren van een lagere hypotheekrente. In beide gevallen breek je het hypotheekcontract en betaal je een boete. Bij oversluiten moet je de boete in één keer voldoen. Bij rentemiddeling spreid je de boete uit over de nieuwe rentevaste periode. Rentemiddeling biedt echter niet de allerlaagste rente. Je spreekt met de bank een rente af die tussen de laagste en jouw huidige rente ligt. 

Rentemiddeling voor 1 juli 2019
Voor 1 juli 2019 was het gebruikelijk dat geldverstrekkers bij rentemiddeling een extra opslag rekende bovenop de boeterente. Vaak was dit een opslag van 0,2%. Dit werd gedaan omdat een geldverstrekker extra risico loopt als de boeterente wordt uitgesmeerd. Zo kan je bijvoorbeeld verhuizen, waardoor de hypotheek wordt opgeheven. Hierdoor loopt de bank de oorspronkelijk hogere rente mis. Bij oversluiten geldt dit risico niet omdat je de boete direct en in één keer betaalt. 

Nieuwe regels ter bescherming consument
Naar aanleiding van Europese wetgeving heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de regels rond rentemiddeling aangepast. Geldverstrekkers mogen alleen nog maar de werkelijk geleden ‘schade’ als boete berekenen die het opbreken van het hypotheekcontract met zich meebrengt. Consumenten worden nu dus niet meer geconfronteerd met een aanvullende renteopslag. 

45% geldverstrekkers biedt rentemiddeling aan
Geldverstrekkers besluiten steeds vaker om rentemiddeling niet meer aan te bieden, omdat zij niet voldoende worden gecompenseerd voor het risico. Waar begin 2019 rentemiddeling nog bij 60 procent van de geldverstrekkers werd aangeboden, is dat nu nog maar 45 procent. De partijen die het nog wel aanbieden doen dit daarnaast vaak nog maar tegen een rentevaste periode van maximaal 10 tot 12 jaar. 

Nieuwe regeling heeft averechtse werking
De nieuwe regeling is er om consumenten te beschermen. Het lijkt echter averechts te werken omdat rentemiddeling steeds minder wordt aangeboden of juist beperkt wordt. Kwetsbare doelgroepen, zoals vijftigplussers met een beperkt vermogen, worden hierdoor gedupeerd. Oversluiten is vaak geen optie omdat er spaargeld ontbreekt voor het betalen van de boeterente. Rentemiddeling kan in die situatie een geschikt alternatief zijn. 

Wil je weten welke geldverstrekkers rentemiddelen nog wel aanbiedt, of het oversluiten van je hypotheek interessant is en welke andere manieren er zijn om van de lage rente te profiteren? Laat het weten via het onderstaande formulier en je hoort snel van ons. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie