Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Keyless entry makkelijk maar riskant: beveiligingseisen aangescherpt

Met je autosleutel nog in je tas of jas wegrijden. Keyless entry maakt het mogelijk om met één klik je auto te ontgrendelen en starten. Wel zo makkelijk voor jou en je medewerkers die de bedrijfsauto gebruiken. Dit gemak kan wel ten koste gaan van de veiligheid. Auto’s met keyless entry zijn een gemakkelijk doelwit voor autodieven. Met een paar handige tips kan je auto-inbraak of diefstal voorkomen.

De ‘slimme’ sleutel van het keyless entry systeem geeft continu een signaal af. Zodra de auto dat signaal ontvangt, kan de auto geopend en gestart worden. Het signaal kan echter eenvoudig onderschept worden en met een handzender verlengd worden. Autodieven kunnen hierdoor eenvoudig toeslaan terwijl je sleutel nog op het bureau ligt. 

Aangescherpte beveiligingseisen keyless entry
In Nederland rijden ongeveer 892.000 auto’s rond met een keyless entry systeem. Van deze auto’s heeft naar schatting 80% geen goede beveiliging. Sinds januari zijn de beveiligingseisen van het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging aangescherpt. Wanneer je auto niet aan de nieuwe eisen voldoet is het mogelijk dat de verzekeraar, bij het afsluiten van een nieuwe verzekering, aanvullende eisen stelt. Hierbij kun je denken aan het nemen van extra beveiligingsmaatregelen aan je auto.

Met oud certificaat rijdt je niet onverzekerd rond
Volgens het Verbond van Verzekeraars ben je nog niet onverzekerd als de auto’s van de zaak een beveiligingscertificaat van voor 2021 heeft. Alleen als je nieuwe autoverzekering wilt afsluiten, kun je rekenen op aanvullende beveiligingseisen van het systeem. Kanttekening hierbij is dat verzekeraar hun eigen voorwaarden bepalen. 

Geen braaksporen dan vaak geen dekking
Wanneer autodieven aan de hand van het keyless entry signaal inbreken, zijn er vaak geen braaksporen te vinden. Houd er rekening mee dat schade vaak niet vergoed wordt als deze sporen ontbreken. Check de voorwaarden van de verzekering dan ook, zodat je weer hoe de verzekeraar omgaat met keyless entry. 

Tips om inbraak met keyless entry te voorkomen
Jij en/of je werknemers kunnen ook zelf actie ondernemen om inbraak met keyless entry te voorkomen. We zetten enkele tips voor je op een rij:

  • Leg de autosleutel zo ver mogelijk bij de auto vandaan. Wanneer de auto en sleutel dicht bij elkaar zijn kan het signaal makkelijk worden opgepikt en worden gekopieerd. Maak bijvoorbeeld de afspraak dat de afstand tussen de sleutel en auto minstens zes meter is. 
  • Berg de sleutel op in een metaal kistje. Maak met je werknemers afspraken dat autosleutels worden opgeborgen in een metaal kistje. Dit kan gewoon een simpel koekblik zijn maar er zijn ook speciale kisjes of handige hoesjes voor op de markt. 
  • Je kunt bij de autodealer ook vragen of de keyless entry optie wordt uitgeschakeld.

Ontgrendelen met keyless entry is makkelijker, maar niet minder gevoelig voor diefstal. Zorg ervoor dat jij en je medewerkers de toegangssleutel met keyless entry veilig opbergen. Autodiefstal of inbraak kan je daarnaast ook voorkomen door de auto te parkeren op een goed zichtbare plek. Autodieven slaan niet graag toe in het zicht en licht. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie