Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Extra aflossen van een zakelijke lening? Let hierop

Wanneer je als ondernemer een zakelijke lening, zoals een hypotheek voor een bedrijfspand hebt, kan het aantrekkelijk zijn om deze lening versneld af te lossen. Door meer dan gepland af te lossen ben je eerder schuldenvrij en betaal je uiteindelijk minder rente. Maak wel een goede afweging voordat je enthousiast het geld van de bedrijfsrekening inzet. Houd rekening met de volgende aandachtspunten. 

Om te beginnen is het belangrijk om eerst de voorwaarden van je lening goed te controleren. Niet elke lening staat toe dat je zomaar extra kunt aflossen, of er kunnen beperkingen zijn aan hoeveel je per jaar extra mag aflossen. Sommige geldverstrekkers rekenen boeterente voor het versneld aflossen van een lening omdat dan zij rente-inkomsten mislopen.

Financiële buffer ook belangrijk
Denk ook aan je financiële buffer. Het is verleidelijk om je schulden te verlagen zodra je daar de middelen voor hebt, maar voldoende reserve voor onvoorziene uitgaven is ook belangrijk. Zorg voor een goede balans hierin. Als je eenmaal geld gebruikt voor extra aflossen, kun je het niet altijd weer eenvoudig opnemen.

Rente versus investeren in je onderneming
Geld dat je in extra aflossen steekt, kun je niet investeren in de groei van je onderneming. Maak voor jezelf een begroting en bekijk wat onder de streep meer op kan leveren. Als de rente op je lening relatief laag is, kan het financieel aantrekkelijker zijn om extra geld in zaken als promotie en productontwikkeling te steken.

Mogelijk effect op belastingen
Het versneld aflossen van een zakelijke hypotheek kan ook fiscale gevolgen hebben. In sommige gevallen is de rente die je betaalt op een zakelijke lening aftrekbaar van je bedrijfswinst. Als je de lening versneld aflost, betaal je minder rente. Hierdoor neemt het effect van renteaftrek af.

Hoe werkt het extra aflossen in de praktijk?
Bij veel geldverstrekkers kun je zelf online (extra) aflossen per iDeal. De aflossing wordt vervolgens vrijwel direct verwerkt, zodat je binnen maximaal enkele dagen het effect ziet. De maandlasten die je betaalt blijven doorgaans gelijk, wel daalt het maandelijkse rentebedrag. Reden hiervoor is de daling van de nog openstaande schuld waar je rente over betaalt.

Bij sommige leenvormen is extra aflossen op een lening niet standaard mogelijk. Mogelijk is er in overleg met de geldverstrekker toch meer mogelijk dan gedacht. In dat geval is extra aflossen maatwerk waarbij de geldverstrekker per situatie de mogelijkheden zal bekijken.

Versneld aflossen van een zakelijke lening kan een slimme financiële zet zijn, maar het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de mogelijkheden en beperkingen. Met een goed doordacht plan en de juiste adviezen kun je beslissingen nemen die het beste passen bij jouw zakelijke en financiële doelen. We helpen je hier graag mee. Laat voor meer informatie en advies een bericht achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie