Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Een huis kopen om te verhuren: zo werkt het

Steeds meer particulieren ontdekken de vastgoedmarkt. De huizenprijzen stijgen en de vraag naar huurwoningen is groot. Vooral in het middensegment. Een huis kopen om het te verhuren is dus een interessante investering. De financiering ligt wel iets anders dan bij je eigen woonhuis. In dit artikel lees je meer over een investeringshypotheek of verhuurhypotheek.

Hou er rekening mee dat je flink wat eigen geld nodig hebt om een huis te kopen dat je wilt verhuren. Met een investeringshypotheek of verhuurhypotheek kun je een percentage van de marktwaarde lenen. Let wel, dan gaat het om de marktwaarde in verhuurde staat. Die is altijd lager dan de vrije marktwaarde zonder huurders.

Voorbeeld
De waarde van een huis is € 200.000. De waarde van het huis in verhuurde staat wordt door een taxateur vastgesteld op € 160.000. De geldverstrekker geeft een hypotheek van maximaal 70% van de waarde in verhuurde staat: €112.000. Je hebt dus minimaal € 88.000 eigen geld nodig. Daarbovenop komen nog de gebruikelijke kosten koper.

Hogere kosten investeringshypotheek
De kosten van een hypotheek om te verhuren zijn hoger dan de kosten voor een gewone hypotheek. Banken rekenen een renteopslag ten opzichte van de normale hypotheekrente. Die renteopslag varieert, maar reken op ongeveer 1,5 procent hogere rente dan een normale hypotheek.

De hypotheekrenteaftrek is een andere reden waarom een investeringshypotheek duurder is. Je mag de rente alleen aftrekken voor het huis waarin je zelf woont. Er is dus geen verschil in bruto en netto maandlasten. Omdat de renteaftrek niet van toepassing is, kun je ook eenvoudiger kiezen om een deel van de hypotheek aflossingsvrij te maken. Helemaal aflossingsvrij is niet mogelijk.

Huurinkomsten tellen mee als inkomen
De bank kijkt naar je inkomen voor je leencapaciteit. Zodra je de woning verhuurt, wordt de huur ook onderdeel van je inkomen. De bank neemt dat mee in de berekening, maar tot maximaal 70 procent.

Voor jezelf en de bank is het belangrijk dat je de woning snel en tegen een goede prijs verhuurd krijgt. De locatie van de woning kan een reden zijn om wel of geen hypotheek te krijgen. Het huis moet ook bedoeld zijn voor langdurige verhuur. Een plan met Airbnb of een recreatiewoning heeft een andere financiering nodig dan de verhuur- of investeringshypotheek.

Fiscale voor- en nadelen van een verhuurhypotheek
Naast het verlies van renteaftrek, zijn er nog andere fiscale zaken om rekening mee te houden. In tegenstelling tot je eigen woonhuis, wordt het tweede huis dat je in je bezit hebt gezien als vermogen in box 3. Dat betekent dat je er vermogensrendementsheffing over betaalt. Aan de andere kant zijn de huurinkomsten uit de woning onbelast.

Wil je een huis kopen om te verhuren? Maak een goede rekensom een streep de voor en tegens tegen elkaar weg. Vergeet niet dat het een investering is die ook tijd en aandacht vergt. Je bent als huurbaas verantwoordelijk voor het onderhoud, de huurinning en alle andere zaken die een woningeigenaar aangaan. Wil je meer weten over de financiering? Laat je gegevens achter voor een vrijblijvende afspraak.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie