Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Wanneer is een lening vanuit je BV zakelijk?

Heeft jouw BV een goedgevulde oorlogskas? Naast bedrijfsinvesteringen kun je het geld ook inzetten voor de aankoop van een eigen woning. Als DGA leen je in dat geval geld vanuit de BV aan jezelf. Belangrijk is dat de Belastingdienst het ziet als een zakelijke lening. Alleen dan gelden bepaalde fiscale voordelen. Waar moet je je precies aan houden?

Met geld uit je BV hoef je niet de hele hypotheek te financieren. Je kunt ook een zakelijke lening afsluiten voor een deel van het nodige hypotheekbedrag. Zo komt je droomhuis eerder binnen handbereik. Lenen voor andere doelen als een nieuwe auto of een vakantiereis is ook mogelijk.

Wanneer is een lening zakelijk?
De Belastingdienst kan per situatie beoordelen of er sprake is van een zakelijke lening. Globaal gezien moeten er voorwaarden gelden die ook een andere geldverstrekker zou aanhouden. De lening tegen 0 procent verstrekken is dus niet zakelijk. Ook wanneer uit de jaarrekeningen van de BV blijkt dat het geld hard nodig is voor het voortbestaan van de onderneming, ligt het niet voor de hand om het uit te lenen voor de aankoop van een huis. Een bank zou in die situatie ook geen groen licht geven.

Hoe hoog moet de rente zijn?
Een goede vraag waar geen eenduidig antwoord op te geven valt. De Belastingdienst noemt zelf rentetarieven op overheidsleningen (staatsobligaties) als maatstaf. Nu is een lening aan de overheid doorgaans veiliger dan die aan een persoon. Er moet bovenop het gemiddelde tarief op staatsobligaties een risico-opslag gerekend worden.

Naast het bovenstaande zijn de volgende factoren van belang bij het bepalen van de rente:

  • De rente op de markt voor particuliere beleggers
  • Het risico dat je de lening niet terugbetaalt
  • Of het rentetarief vast is of variabel


Voorwaarden lening bepalen rente
De Belastingdienst kijkt ook naar de voorwaarden van de lening. Gelden er voorwaarden die het risico verhogen? In dat geval is een hogere rente-opslag aannemelijk. Bijvoorbeeld wanneer er aan het eind van het jaar rente wordt betaald in plaats van iedere maand. Ook afspreken dat het om een aflossingsvrije lening gaat is doorgaans reden voor een iets hogere risico-opslag.

Wat als de lening niet als zakelijk wordt aangemerkt?
Onzakelijk handelen kan grote gevolgen hebben. De Belastingdienst kan de lening als inkomsten zien, met alle belastinggevolgen van dien. Daarnaast kan het gevolgen hebben wanneer de BV een pensioen-, stamrecht- of lijfrenteregeling uitvoert. Let er op dat de afspraken in de leningsovereenkomst worden nageleefd. Ook het niet nakomen ervan kan reden zijn om de lening als niet zakelijk aan te merken.

Controleer de statuten van je BV
Zorg ervoor dat in de statuten van je BV staat dat de onderneming leningen mag verstrekken. Dat lijkt een administratief detail maar is wel van belang. Handelingen die niet aansluiten bij de statuten van de BV kunnen onrechtmatig verklaard worden. Verder is het nodig om de lening te registreren bij de Belastingdienst.

Controleer goed of de lening vanuit je BV voldoet aan de vereisten voor zakelijk lenen. Zo krijg je jaren later geen nare verrassing binnen in een blauwe envelop. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie