Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Beperkte looptijd en prijzencircus bij AOV

Over het algemeen is het gebruikelijk dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering meebeweegt met de AOW-leeftijd. Wanneer de pensioenleeftijd stijgt, ben je dan ook langer verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid (AOV). Niet altijd wordt de looptijd automatisch gelijkgetrokken. Het gevolg is een onverzekerde periode waarin je als ondernemer meer risico loopt. Naast dit risico zorgen allerlei kortingsconstructies voor een oerwoud aan tarieven.

Onderzoeksbureau MoneyView onderzocht in hoeverre verzekeraars een maximum leeftijd hanteren bij de dekking van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Steeds meer verzekeraars verhogen de maximum te verzekeren eindleeftijd voor hun AOV naar 68 jaar of zelfs 70 jaar. Voor sommige beroepen is het risico dermate groot dat ze worden uitgesloten en de eindleeftijd niet wordt verhoogd. Dit terwijl ondernemers of werknemers in die groep juist eerder met arbeidsongeschiktheid te maken krijgen.

Niet alleen standaard zware beroepen
De lijst van probleemgroepen bevat niet alleen de gebruikelijke zware groepen als stratenmaker,  dakdekker en andere bouwgerelateerde beroepen. Ook diskjockeys, acteurs en marktkooplieden worden door verzekeraars ingeschat als risicogroep. In totaal gaat het om 50 beroepen.  

Verschil per verzekeraar
Iedere verzekeraar bepaalt zijn eigen beleid. De verschillen lopen behoorlijk op per beroepsgroep. Als verzorger in een ouderencentrum varieert de maximumgrens van 60 tot ouder dan 67. Niet altijd lijkt het verschil even logisch. Zo is het verschil ook relatief groot bij onder andere verloskundigen en  mensen die huishoudelijk werk verrichten. Sommige beroepen kennen een ondergrens lager dan gemiddeld. Bijvoorbeeld musici zijn op hun 55e wel uitgespeeld, zo geven sommige verzekeraars aan met deze maximumgrens.

Prijzencircus AOV
Een ander punt dat MoneyView aankaart is het prijzencircus aan kortingen die de transparantie vertroebelt. Bij het afsluiten van een AOV krijg je over het algemeen korting in de eerste jaren. Deze aanvangskorting hebben verzekeraars bedacht in hun onderlinge concurrentiestrijd. Inmiddels is de korting helemaal ingeburgerd en een standaard onderdeel bij het berekenen van de premie.  

Naast deze aanvangskorting biedt driekwart van de aanbieders ook een doorlopende korting, een voordeel tijdens de hele looptijd van de verzekering. Wel moet je kiezen, het is of de ene of de andere korting waar je gebruik van kunt maken. Om het nog ingewikkelder te maken zijn er daarnaast nog collectiviteitskortingen waar ondernemers recht op hebben als ze lid zijn van een belangenvereniging.

Niemand wil de eerste zijn
Het zou transparanter zijn als alle kortingsconstructies worden teruggebracht tot één standaard premie. Beter te vergelijken en helder voor iedereen. Het probleem is dat verzekeraars de kortingen niet graag overboord doen. Zeker wanneer onbekend is of de concurrent het vervolgens ook doet. Dan bellen ze toch even met elkaar om het af te spreken, zou je denken. Helaas is dat geen optie omdat centraal gecoördineerde prijsafspraken in de mededingingswet verboden worden.

Zorg ervoor dat je niet voor financieel nare verrassingen komt te staan bij arbeidsongeschiktheid. Zowel de maximale leeftijdsgrens als de dekking en premie kunnen sterk verschillen per aanbieder. Dit maakt een goede vergelijking en de juiste keuze des te belangrijker. Wil je hier hulp bij hebben? Geeft dit aan via het onderstaande formulier, onze deskundigen staan voor je klaar.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie