Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Debiteuren die niet betalen? Incassorechtsbijstand biedt hulp

Openstaande facturen zijn een risico voor je onderneming. De inkomsten worden vooruit geschoven terwijl de kosten al gemaakt zijn. Als de betalingstermijn allang is verstreken en ook herinneringen geen effect hebben, wordt het tijd voor verdere actie. Heb je een rechtsbijstandverzekering voor bedrijven? In dat geval helpt de verzekeraar je met het alsnog innen van de openstaande facturen. Zo hoef je zelf geen boze brieven meer te schrijven en maak je geen extra kosten voor het inschakelen van een incassobureau.

De meeste rechtsbijstandverzekeringen voor bedrijven hebben standaard dekking voor incassorechtsbijstand, zo blijkt uit een recent onderzoek van onderzoeksbureau MoneyView. Bij een enkele verzekeraar is het niet inbegrepen maar kun je het als extra dekking meeverzekeren.

Wel of geen meldingstermijn
Over het gemeen moet je binnen een bepaalde periode na het versturen van de factuur melden dat er sprake is van een betalingsprobleem. De dekking geldt niet wanneer je de ontstane situatie pas na deze meldingstermijn aankaart. Alhoewel het vrij gebruikelijk is, hanteert niet iedere verzekeraar een meldingstermijn. Bij het ontbreken ervan kun je voor ieder incassogeschil terecht zolang de verzekering loopt. Check goed in voorwaarden hoe het bij jouw verzekeraar zit en binnen welke tijd je aan de bel moet trekken bij de verzekeraar.  

Drempelbedrag bij rechtsbijstandverzekering
Bij incassorechtsbijstand dien je rekening te houden met de franchise die verzekeraars doorgaans aanhouden. Deze franchise is een drempelbedrag waarvoor je aanspraak kunt maken op de dekking. Verzekeraars willen hiermee voorkomen dat ze voor te kleine schadegevallen in actie moeten komen. De meeste rechtsbijstandverzekeringen houden een franchise aan variërend van €250 tot €500. De klant die zijn factuur van €100 niet voldoet zal je dus zelf moeten aansporen.

Sommige verzekeraars stellen soms ook een eigen risico verplicht. Los van het eerder genoemde drempelbedrag betaal je in dat geval een deel van de juridische kosten zelf. De gemaakte kosten boven je eigen risico zijn voor rekening van de verzekeraar.

Wachttermijn rechtsbijstandverzekeringen
De meeste rechtsbijstandverzekeringen hebben een wachttermijn. Tijdens die periode is de dekking nog niet actief. Er is overigens wel dekking wanneer je kunt aantonen dat de onenigheid nog niet bestond bij het afsluiten van de verzekering. Als het gaat om incassorechtsbijstand houdt het merendeel van de verzekeraars een wachttermijn van drie maanden aan. Sommige verzekeraars maken voor hulp bij onbetaalde rekeningen een uitzondering en hanteren daarvoor geen wachttijd.

Bescherming tegen juridische kosten
Naast niet betaalde facturen kan je te maken krijgen met andere juridische conflicten. Denk bijvoorbeeld aan een geschil over de kwaliteit van geleverde diensten of producten of inbreuk op merkrechten. Kosten voor juridische bijstand kunnen hierbij hoog oplopen. Niet alleen de advocaat zelf stuurt zijn rekening. Ook bijkomende zaken als proceskosten en kosten voor eventueel advies van deskundigen tellen mee. De rechtsbijstandverzekeringen biedt dekking voor deze kosten.

De rechtsbijstandverzekeringen en het incassorechtsbijstand zijn er vooral voor de risico’s die je zelf niet kan of wil dragen. Een openstaande van factuur €100 brengt je bedrijf als het goed is niet in de problemen. Het wordt pas kritisch als die grote levering niet betaald wordt of je na maandenlang advieswerk nog steeds op je geld wacht. Het inschakelen van juridische bijstand vanuit de rechtsbijstandverzekering biedt in die situaties de nodige zekerheid.  

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie