Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

MKB bedrijven onderschatten cyberrisico’s

Veel ondernemers uit het midden en kleinbedrijf maken zich niet al te druk over cyberrisico’s. Meer dan de helft verwacht geen interessant doelwit te zijn voor digitale onverlaten. Cijfers uit de praktijk bewijzen het ongelijk, 22% van alle mkb-bedrijven werd in het afgelopen jaar slachtoffer van een cyberaanval. Het toepassen van vaak eenvoudige preventiemaatregelen helpt. Wie mogelijke schade wil afdekken komt uit bij de cyberrisk-verzekering.

Verzekeraar Allianz en onderzoeksbureau Ipsos deden onderzoek naar cyberrisico’s en het MKB. Enkele conclusies:

  • 40% van de mkb’ers is onvoldoende bewust van de mogelijke gevolgen van een cyberaanval voor hun bedrijf
  • 53% van het mkb zegt voldoende maatregelen te hebben getroffen tegen een cyberaanval
  • Van de getroffen bedrijven werd 41% zelfs meerdere keren slachtoffer


Preventiemaatregelen cyberrisico’s
Gevraagd naar de mogelijke maatregelen hebben de deelnemers aan het onderzoek wel ideeën. Deze komen in hoofdlijn neer op logische en basale acties als het instellen van goede wachtwoorden en beveiligen van digitale bestanden. Ook de gebruikelijke virusscanner komt aan bod, net als het regelmatig maken van een back-up. Cyberrisico’s komen overigens niet altijd uit de hoek van kwaadwillende. Denk bijvoorbeeld aan de medewerker die per ongelijk een lijst met persoonsgegevens van klanten naar een onjuiste ontvanger stuurt.  

Cyberrisk-verzekering voor zowel directe als vervolgschade
Helemaal waterdicht krijg je het nooit. Al beschik je over de laatste technologische snufjes. De verschillende digitale gevaren die doorgaans onder de dekking van de verzekering vallen zijn:

  • Een hack van je systemen
  • Een datalek van persoonsgegevens of andere gevoelige informatie
  • Afpersing, onder andere door inzet van ransomware


Niet alleen de directe schade voor bijvoorbeeld onderzoek en het herstel van de systemen kan verzekerd worden. Ook eventuele vervolgschade valt te verzekeren. Hierbij kan je denken aan omzetverlies omdat het online bestelsysteem niet meer werkt of claims van bedrijven die jouw dienst niet meer kunnen gebruiken door de cyberaanval. Uiteraard heb je een eigen verantwoordelijkheid. Maak je op de computer gebruik van illegale software dat toegang geeft tot je systemen? In dat geval zal de verzekeraar minder toeschietelijk zijn.

Cyberrisico niet alleen voor grote bedrijven
Vaak heerst de gedachte dat vooral grote bedrijven baat hebben bij het afdekken van cyberrisico’s. Het Verbond van Verzekeraars wees al in 2013 op het nut voor kleine bedrijven. De gemiddelde webwinkel beschikt bijvoorbeeld al snel over duizenden contacten, die waarde of juist verlies kunnen opleveren. Juist zo’n kleine ondernemer heeft vaak niet alle kennis in huis om de informatiebeveiliging goed te regelen, zo stelt de organisatie.

Grote bedrijven hebben vaak meer financiële middelen voor het optrekken van een digitale beveiligingswal. De keerzijde is dat ze een aantrekkelijke prooi kunnen zijn. Het hacken van een bank of overheidsorganisatie is voor de gemiddelde hacker interessanter dan het belagen van de bakker op de hoek.

Zeker in dit AVG-tijdperk is het goed om bewust om te gaan met digitale gegevens. Met gezond verstand en een doordacht beleid beperk je de nodige risico’s, de cyberverzekering is er voor als het toch mis gaat. Wil je meer informatie wat deze verzekering voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact op, onze medewerkers informeren je er graag over.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie