Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheek in 2020: overzicht veranderingen

Zoals ieder jaar verandert er na de jaarwisseling het een en ander rond hypotheken en wonen. Een deel van de wijzigingen werd eerder al op Prinsjesdag bekend gemaakt. Inmiddels zijn er meer details bekend en nieuwe maatregelen bijgekomen. Tijd voor een update, zodat je weet wat je volgend jaar kunt verwachten als je een hypotheek afsluit, er al één hebt of gewoon benieuwd bent wat er allemaal op stapel staat.

Laten we beginnen met de hypotheekrenteaftrek. Huiseigenaren met een bruto jaarinkomen van €68.507 of meer zien volgend jaar de hypotheekrenteaftrek verder afnemen. Het aftrekbare percentage komt in 2020 neer op 46 procent, waar deze groep nu de luxe heeft van 49 procent aftrek. Om dit even in perspectief te zien gaan we uit van een huiseigenaar die €6.750 aan aftrekbare rente betaalt. Hij of zij kan volgend jaar €202,50 minder aftrekken van het belastbare inkomen.

Overdrachtsbelasting omhoog voor vastgoedbeleggers
Heb je als ondernemer financiële ruimte en wil je daarmee investeren in vastgoed? De overheid wil de overdrachtsbelasting verhogen bij het kopen van woningen voor de verhuur. Het plan is om deze belasting te verhogen naar 6 procent, waar je nu 2 betaalt. Op een woning van €300.000 is dit een verschil van maar liefst €12.000. Voor starters op de woningmarkt is het de wens om de overdrachtsbelasting juist te schrappen.Tot nu toe blijft het bij plannen, de overheid heeft de aanpassing nog niet bevestigd.

Wijzigingen Nationale Hypotheek Garantie per 2020
Je kunt volgend jaar alleen een hypotheek met NHG afsluiten als de aankoopprijs niet meer dan €310.000 bedraagt. Dit jaar bedraagt deze grens nog €290.000. Voor een NHG-hypotheek betaal je momenteel een eenmalige bijdrage van 0.90 procent. Deze bijdrage daalt in 2020 naar 0.70 procent. Dat lijkt een beperkte daling maar levert je toch €570 op bij een hypotheek van €285.000. Tot slot wordt oversluiten van een hypotheek zonder NHG naar één met lastiger. Per januari geldt dat de woningprijs bij oversluiten naar NHG niet hoger mag zijn dan de gestelde NHG-grens.

Wijzigingen eigenwoningforfait en WOZ-waarde
In Nederland betaal je eigenwoningforfait (EWF), wat een soort belasting is omdat de Belastingdienst jouw huis onder de bezittingen schaart die op termijn in waarde toenemen. Het EWF gaat volgend jaar met 0.05 procent omlaag. Hierdoor betaal je over een lager bedrag belasting. Het nadeel hierbij is wel dat de gemiddelde WOZ-waarde stijgt. Deze waarde is het uitgangspunt voor het EWF. Je betaalt dus per saldo minder belasting maar wel over een hoger bedrag. Van de regen in de drup…

Partneralimentatie en maximale hypotheek
Per volgend jaar is wettelijk geregeld dat partneralimentatie standaard vijf jaar geldt, flink korter dan de huidige twaalf jaar. Deze wijziging kan gevolgen hebben voor de maximale hypotheek. Het kan zowel positief als negatief uitpakken, afhankelijk of je de alimentatie betaalt of ontvangt.

80 procent voor tweeverdieners
Bij het berekenen van de maximale hypotheek mag volgend jaar 80 procent van het laagste inkomen mee worden genomen, in plaats van de huidige 70 procent. Tweeverdieners die een hypotheek willen afsluiten hebben hiermee meer profijt van hun gezamenlijke inkomen.

Naast het voorgaande zijn er relatief beperkte wijzigingen, zoals de afbouw van de wet Hillen. Kort gesteld kan dit een nadeel zijn als je nog maar een kleine hypotheekschuld hebt. Heb je plannen om binnenkort een huis te kopen of heb je al een hypotheek? Houd rekening met de wijzigingen die per volgend jaar ingaan. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie