Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Zonnepanelen op bedrijfspand lastig te verzekeren

Zonnepanelen op bedrijfspanden worden steeds moeilijker te verzekeren blijkt uit inventarisatie van het Financieel Dagblad. Op Nederlandse daken zijn afgelopen jaren al miljoenen zonnepanelen gelegd. Ongeveer 40% van de zonnepanelen ligt op een bedrijfspand. Nu het verzekeren van zonnepanelen lastiger wordt, kan het rendement ervan in het geding komen.

Zonnepanelen zijn een populaire duurzaamheidsmaatregel. Dit komt onder andere omdat ze vaak  binnen een decennia terug te verdienen zijn. Het FD schetste echter het volgende beeld: voor een pand met een hectare dakoppervlakte, kosten zonnepanelen ongeveer een half miljoen. De premie lag in 2018 rond de €1.250. Dit jaar is de premie verdubbeld. Met deze verdubbeling wordt het terugverdientermijn verlengd. 

Risico op brandschade hoger
Het risico op brandschade wordt hoger met zonnepanelen. In 2018 zijn er 27 brandincidenten geweest met zonnepanelen. Onderzoeksbureau TNO heeft deze brandincidenten onderzocht en kwam tot de conclusie dat veel installaties niet toereikend waren. Zo waren stekkers niet goed vastgemaakt of werd er gewerkt met verschillende merken stekkers. Dit verhoogt de kans op brand aanzienlijk. 

Onzichtbare schade moeilijker te verzekeren
De verhoging van de premie heeft niet alleen te maken met het hogere risico op brandschade. Zo willen verzekeraars ook niet meer opdraaien voor onzichtbare schade. Na een flinke hagelbui kunnen er haarscheuren ontstaan in de zonnepanelen. Met het blote oog zijn deze scheuren niet te zien, maar ze kunnen wel gemeten worden met speciale apparatuur. Deze haarscheuren kunnen leiden tot lagere stroomproductie en soms zelfs tot een hoger brandrisico. 

Oplossing in installatie eisen?
In Nederland mag iedereen zonnepanelen plaatsen. Ondanks dat er regels en voorschriften zijn, worden deze niet altijd nageleefd. Sommige installateurs zelf zijn er niet van op de hoogte. 

Om zonnepanelen toch te kunnen verzekeren en het risico laag te houden, kunnen verzekeraars eisen stellen aan het installatiewerk. Het Verbond van Verzekeraars kijkt met verschillende partijen naar de opties om dit te realiseren. 

Tesla en Walmart bakkeleien over zonnepanelen
De risico’s van zonnepanelen is geen puur Nederlands fenomeen. In de Verenigde Staten loopt bijvoorbeeld een rechtszaak tussen Walmart en Tesla. Op de daken van diverse Walmart-filialen zijn panelen in de brand gevlogen. Eén van de aanklachten richting Tesla is dat de zonnepanelen niet voldeden aan de veiligheidseisen. Onder meer een losse bedrading zou het risico op brand hebben vergroot. Het warenhuis heeft naar eigen zeggen een schadepost van honderdduizenden dollars. 

Minister Hoekstra heeft aangegeven niet in te grijpen in de onverzekerbaarheid van zonnepanelen. Hij vertrouwt erop dat marktwerking het probleem oplost. Heb jij zonnepanelen op je bedrijfspand of wil je hierin gaan investeren? Kijk goed hoe je deze verzekerd om onaangename verrassingen te voorkomen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie