Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

De belangrijkste wijzigingen voor bedrijven op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je eind vorig jaar vooral bezig was met de feestdagen en het afsluiten van een bewogen jaar. Wellicht zijn hierdoor alle wijzigingen voor ondernemers aan je voorbij gegaan. Denk aan de steunmaatregelen, zelfstandigenaftrek en lagere vennootschapsbelasting. We zetten de belangrijkste zaken voor 2021 alsnog voor je op een rij.

1. Coronamaatregelen
Hoewel er gestart is met vaccineren zijn we nog niet uit de crisis. De meeste steunmaatregelen voor ondernemers gelden nog tot zeker 1 juli. Ook bij de Belastingdienst is het nog tot en met 31 maart mogelijk om bijzonder uitstel van betaling aan te vragen. 

2. Zelfstandigenaftrek gaat omlaag
De zelfstandigenaftrek gaat €360 euro omlaag, van €7.030 naar €6.670. Als je voldoet aan het urencriterium, heb je recht op zelfstandigenaftrek. Dit bedrag mag je vervolgens aftrekken van de winst van je onderneming bij de belastingaangifte. Sinds 2020 wordt deze aftrek in stappen van afgebouwd tot het minimum van €3.240 in 2036. 

3. Belastingvoordeel ondernemersaftrek verlaagd naar 43%
Ondernemers met een hoog inkomen kunnen, onder voorwaarden, ondernemersfaciliteiten aftrekken tegen het hoogte percentage. Sinds 2020 wordt het maximale aftrekpercentage afgevlakt. In 2021 is de aftrek nog maar 43% en in 2023 wordt het eindstation van 37,05% bereikt. 

4. Extra steun voor investerende bedrijven
Sinds begin dit jaar is de regeling Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) ingegaan. Onder voorwaarden kun je een deel van je investeringen verrekenen met de loonheffing. De BIK is een coronamaatregel en werkt met terugwerkende kracht. Het gaat om investeringen die gedaan zijn van 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2022. Met deze regeling probeert de overheid mkb’ers te stimuleren om te investeren. 

5. Overdrachtsbelasting tweede pand omhoog
Op ieder pand dat je koopt betaal je overdrachtsbelasting. Voor je eigen woning betaal je 2% belasting. Voor een bedrijfspand, beleggingspand of vakantiewoning gaat de overdrachtsbelasting naar 8%. 

6. Faillissement makkelijker te voorkomen
Faillissementen zijn nu makkelijker te voorkomen door de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Met deze nieuwe wet kun je een betalingsregeling treffen met de schuldeisers zonder dat zij hier volledig achterstaan. De rechter moet deze regeling echter wel goedkeuren. 

7. Lagere vennootschapsbelasting
Het lage tarief voor vennootschapsbelasting gaat omlaag van 16,5% naar 15%. Het hoge tarief blijft ongemoeid. Daarnaast gaat ook het bedrag waarvoor het lage tarief geldt omhoog. Het geldt nu voor winsten van €245.000 in plaats van €200.000. In 2022 wordt dit verder opgeschroefd naar €395.000

8. Bijdrage zorgverzekeringswet omhoog
Over het inkomen uit je onderneming betaal je een inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Het tarief voor ondernemers, dat lager is ten opzichte van werknemers, wordt verhoogd met 0,3% naar 5,75% 

9. Minder spaartax
Heb je een vermogen tot €50.000 (of keer twee als je fiscale partner hebt)? Dan hoef je daar geen belasting meer over te betalen vanuit box 3. In 2022 wordt het nog beter, dan wordt het bedrag verhoogd naar €220.000 (keer twee bij fiscale partner). Helaas komt er dan wel een beleggingstax voor in de plaats. 

10. Belastingvoordeel voor pensioen en arbeidsongeschiktheid is maximaal 49,5%
De premie voor pensioen, arbeidsongeschiktheid of geld inleggen op een bankspaarrekening is af te trekken tegen maximaal 49,5%.

Zorg dat je goed op de hoogte bent van de wijzigingen en regelingen waar je gebruik van kunt maken. Zeker tijdens deze coronacrisis is het belangrijk om geen ‘voordelen’ te laten liggen, of je niet rijker te rekenen dan in de praktijk het geval is.  

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie