Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Woningkopers gaan voor de sfeer en ruimte van een dorp

Steeds meer mensen zoeken een woning buiten de stad. Deze trend is al langer gaande en is ook terug te zien in het zoekgedrag op Funda, zo meldt de woningsite. Kopers willen vooral meer buitenruimte of vinden de sfeer van een dorp prettig. Opvallend is dat maar weinig mensen stellen dat hun woonwensen zijn gewijzigd door de coronacrisis.

Tijdens de coronacrisis zijn we meer thuis, werken en wonen we veelal op dezelfde plek en zijn uitstapjes zeldzaam. Ondank de tijd die we thuis doorbrengen geven relatief weinig bezoekers van Funda aan dat dit gevolgen heeft voor de woonwensen. Toch zal het indirect wel effect hebben. Zo zijn veel mensen erachter gekomen dat deels op afstand werken prima mogelijk is, wat afstand een minder relevant punt maakt.

Vooral starters en doorstromers verhuizen naar de provincie
Met name doorstromers verhuizen liever naar een dorp dan naar een stad. Starters geven eerder de voorkeur aan een kleine stad (40%). Beide groepen zijn het minst enthousiast over verhuizen naar een grote stad.

Verhuizen naar dorp of stad - starters en doorstromers

Waarom naar een dorp verhuizen?

Kopers zoeken vooral naar een woning in een dorp omdat zij meer buitenruimte willen of de sfeer van een dorp prettig vinden. Ook de drukte van de stad is een belangrijke beweegreden, gevolgd door kosten. Een gewijzigde gezinssituatie en corona worden relatief weinig genoemd als reden om te verkassen naar een meer landelijke omgeving.


Groningen en Friesland in vizier woningkopers
Door toenemende krapte hebben potentiële kopers van een woning meer concurrentie van andere geïnteresseerden. Deze trend is heel Nederland te zien maar bovengemiddeld in kleinere plaatsen. Zo nam de concurrentie per beschikbare woning in Groningen met 167%toe, gevolgd door Friesland (+141%). Gemeten is onder andere het aantal zoekopdrachten, bekeken woningen en contactmomenten met de makelaar.

Bij de relatief grote steden is Almere een vreemde eend in de bijt. Hier neemt de concurrentie fors toe met 100% meer contactmoment met makelaars. Als reden wordt de naar verhouding lage prijs per m2 genoemd, in combinatie met de nabijheid van Amsterdam. 

De prijsstijging van woningen is allang niet meer voorbehouden aan de drukke stad. Toch maak je in kleinere plaatsen meer kans op het vinden van een betaalbare woning. Met meer ruimte, groen en rust voor hetzelfde geld. Reken er wel op dat je langer onderweg bent naar die verjaardag van familie of het bezoek aan vrienden in je ‘oude stad’. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie