Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Extra financiële ruimte nodig? Je hypotheek als oplossing

Vallen de inkomsten uit je onderneming tegen nu de coronacrisis nog steeds niet achter de rug is? Mogelijk kun je de hypotheeklasten verlagen of extra financiële ruimte te creëren uit je hypotheek. Er zijn verschillende opties, waarbij zowel de risico’s als kosten verschillen. We lichten zes manieren toe om je hypotheek te benutten.

1. Risico-opslag verlagen 
Bij het berekenen van de rente kijken geldverstrekkers naar het risico dat ze lopen. Belangrijk daarbij is de verhouding tussen de lening en de woningwaarde (loan-to-value). Des te dichter de lening bij de woningwaarde ligt, des te hoger het risico. Voor dit risico rekenen geldverstrekkers een hogere risico-opslag. Dit is een extra percentage op hun basisrente. Wanneer je tussentijds aflost, daalt de loan-to-value. Mogelijk kun je in die situatie een lager rentepercentage bedingen. 

2. Hypotheek oversluiten
De huidige hypotheekrente is ongekend laag. Met het oversluiten van je hypotheek kun je hiervan profiteren. Je lost je huidige hypotheek, met een hoge rente, af om vervolgens een nieuwe af te sluiten tegen de huidige lage rente. Het doel is lagere maandlasten. Aan oversluiten zijn wel extra kosten verbonden, je krijgt over het algemeen te maken met een boete die je in één keer moet betalen. Daartegenover staan structureel lagere rentelasten.

3. Rentemiddelen
Een andere manier om van de lage rente te genieten is door rentemiddeling. Hiermee neem je het gemiddelde tussen de lage rentestand en jouw huidige rente. Ook met rentemiddeling krijg je te maken met extra kosten en een boete. De boete kun je wel uitsmeren over je hypotheek. Bij steeds minder geldverstrekkers is rentemiddeling echter mogelijk. Meer hierover lees je hier.

4. Verhoog je hypotheek of sluit een extra hypotheek af
Je kunt je hypotheek verhogen als de hypothecaire lening die is ingeschreven bij het Kadaster hoger is dan je huidige hypotheekschuld. Hiermee komt extra geld tot je beschikking. Een extra hypotheek is ook een optie. Je kunt hiermee tot 100% van de marktwaarde van je woning lenen. Houd wel rekening met hogere maandlasten.

5. Overwaarde benutten
Heb je overwaarde op je woning? Dan kun je mogelijk die overwaarde opnemen. Dit met bijvoorbeeld een overwaarde-, aflossingsvrije- of krediethypotheek. Aan het afsluiten van een nieuwe hypotheek zijn wel kosten verbonden. Sluit je je huidige hypotheek over naar één van deze hypotheekvormen, reken in dat geval ook op een boete. 

6. Pauze op je hypotheeklasten
Door de coronacrisis is het bij veel banken mogelijk om een betaalpauze aan te vragen voor je hypotheeklasten. Een risico hierbij is dat je een BKR-registratie krijgt omdat er sprake is van een betalingsachterstand. Wil je meer weten over deze pauze en waar je rekening mee moet houden? Lees er meer over in dit eerdere artikel

Het aanpassen van je hypotheek gaat meestal niet zonder consequenties. In veel gevallen krijg je te maken met verschillende kosten. Van belang is dan ook om de voor- en nadelen goed af te wegen. Wil je meer weten over het creëren van financiële ruimte vanuit je hypotheek? Onze adviseurs zoeken dit graag voor je uit. Via onderstaand formulier neem je snel en vrijblijvend contact op. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie