Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheekrente stijgt bij veel geldverstrekkers

Vorige week schreven we al over mogelijke druk op de hypotheekrente. Inmiddels heeft een groot aantal geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Het is de verwachting dat meer aanbieders volgen. Het gaat overigens om minimale verhogingen met een beperkt effect op je maandlasten. Belangrijker is dat het een voorzichtige trendbreuk is.

Een groeiend lijstje geldverstrekkers verhoogt de rente. In de afgelopen dagen voerden onder meer ABN, Hypotrust, Florius, NIBC en ASR een verhoging door.

Stijging hypotheekrente en effect op je maandlasten
De hypotheekrente stijgt met minieme stapjes. Bij het afsluiten van een hypotheek schieten de maandlasten dus niet opeens omhoog. Stel dat een geldverstrekker de rente met 0,05% verhoogt. In dat geval stijgen jouw rentelasten € 14,58 bruto per maand bij het kopen van een woning van € 350.000.

Hypotheekrente vergeleken met tien jaar geleden
Eind mei 2011, exact tien jaar geleden, lagen de rentes op een niveau waar we ons nu weinig meer bij voor kunnen stellen. De laagste hypotheekrente voor een hypotheek met een rentevaste termijn van 10 jaar bedroeg destijds 4,85%. Op dit moment sluit je datzelfde termijn af voor 0,86%. Een rentevaste termijn van 20 jaar ging in 2011 tegen minimaal 5,5% over de toonbank. Fors meer dan de 1,20% nu. De grote verschillen zetten de huidige stijging even in een historisch perspectief. Zelfs met een verdubbeling zitten we nog lang niet op het niveau van tien jaar geleden.

Laagste hypotheekrentes hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

Looptijd                           Laagste rente
Variabel                           1,19%
1 jaar                                0,70%
5 jaar                                0,75%
10 jaar                              0,86%
20 jaar                             1,20%
30 jaar                             1,41%

Eerste schaap over de dam
Banken zijn echte kuddedieren. Rent de een naar links, dan volgt de rest vanzelf. Al dan niet met de nodige vertraging. De vraag is vaak wie in de kudde het eerst de andere kant op durft te gaan. De geldverstrekker die te veel voorop loopt met verhogingen, dreigt achteraan de rij te komen bij huizenkopers. Naarmate er meer volgen, wordt de stap voor de achterblijvers kleiner. Vroeg of laat schuiven vervolgens ook de laagste hypotheekrentes op.  

Waarom stijgt de hypotheekrente?
De licht stijgende hypotheekrente heeft alles te maken met inflatie en oplopende rente van staatsobligaties. Deze ontwikkelingen hebben effect op de richting van de hypotheekrente. In dit eerdere artikel lees je hier meer over.   

Er is geen reden voor paniek nu de hypotheekrente bij veel geldverstrekkers stijgt. Wel is het goed om in de komende tijd de rentebeweging te blijven volgen. Meerdere kleine stijgingen kunnen uiteindelijk wel significant hogere rentelasten tot gevolg hebben. We houden de markt voor je in de gaten. Wil je weten wat in jouw situatie de hypotheek is met de beste voorwaarden en rente? Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in en je hoort snel van ons. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie