Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Huis verkopen en hypotheek aflossen na scheiding

Een woning zit vaak vol herinneringen en emoties. Het is dan ook goed voor te stellen dat zowel jij als je ex-partner na een scheiding niet meer in de woning willen blijven. Het kan echter ook gebeuren dat jullie de woning moeten verkopen omdat het alleen dragen van de hypotheeklasten niet haalbaar is. Waar moet je allemaal rekening mee houden als een scheiding de reden is voor verkoop van de woning?

De woning vormt bij een scheiding alleen een ‘probleem’ wanneer jullie in algehele gemeenschap van goederen zijn getrouwd of de woning is gekocht tijdens beperkte gemeenschap van goederen. Bij huwelijkse voorwaarden kijk je naar de afspraken die gemaakt zijn.

Overwaarde of restschuld verdelen bij verkoop huis na scheiding
Wanneer je beiden eigenaar bent van de woning, verdelen jullie bij verkoop de winst of het verlies. Hoeveel je krijgt uitgekeerd of hoeveel je moet betalen, is afhankelijk van de eigendomsverhouding van de woning. Meestal is er sprake van een gelijke verdeling. In dat geval krijg of betaal je de helft. Maar soms is bij aankoop van de woning een andere verdeling afgesproken. Dan krijg / betaal je op basis van deze verdeling. Onderstaand een voorbeeld van een stel waarbij Mees voor 60% eigenaar is van de woning en Marja 40%.  

Restschuld niet altijd weggepoetst door NHG
Houd er rekening mee dat een restschuld niet altijd wordt opgevangen als je een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie. Dit kan het geval zijn als één van jullie de hypotheek wel alleen zou kunnen dragen. Het fonds achter NHG springt alleen bij als jullie er aantoonbaar alles aan hebben gedaan de woning zonder schuld te verkopen. Wanneer één van jullie de hypotheek zou kunnen dragen, is dus niet aan die voorwaarde voldaan. 

Duidelijke afspraken maken is de key
De verkoop van een woning is zelfs zonder scheiding al een hele onderneming. Maak met elkaar goede afspraken hoe je omgaat met de verkoop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende vraagstukken: 

  • Wie blijft er tot de verkoop in de woning wonen?
  • Hoe ga je om met de woonkosten van de vertrekkende partner?
  • Wie betaalt de extra kosten die komen kijken bij de verkoop?
  • Hoe ga je om met een bod? En wanneer accepteren jullie die? 
  • Leg vast dat beide partijen moeten meewerken aan de verkoop van de woning. 


Wat als mijn ex niet meewerkt met de verkoop van de woning?
Het laatste punt van bovenstaande opsomming, is een belangrijke. Met regelmaat komt het voor dat een ex niet (meer) mee wilt werken aan de verkoop. Wanneer je in een echtscheidingsconvenant hebt vastgelegd dat jullie moeten meewerken aan de verkoop, kun je makkelijker medewerking afdwingen. Vaak valt hier ook een dwangsom aan te koppelen. Je ex moet in dat geval bijvoorbeeld €300 betalen voor elke dag dat hij weigert mee te werken aan de verkoop. 

Wanneer je deze afspraak niet hebt gemaakt in het echtscheidingsconvenant kun je bij de rechter vragen om een ‘machtiging tegeldemaking’. Met deze machtiging kan je zonder medewerking van je ex de woning verkopen. Een dergelijke machtiging krijg je niet zomaar en gaat gepaard met juridische kosten.

Wanneer je gaat scheiden is het verkopen van de woning vaak de makkelijkste optie om onafhankelijk van elkaar te worden. Let wel goed op de details. Zo is verkopen met een restschuld niet altijd de beste optie. Elkaar uitkopen of toch samen de woning aanhouden is een alternatief. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie