Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Verplicht energielabel C voor kantoorpanden in 2023

Om mee te werken aan de energietransitie moeten kantoorpanden die groter zijn dan 100 vierkante meter vanaf 1 januari 2023 verplicht energielabel C hebben. Voldoet het pand hier niet aan? Dan mag je het pand niet meer gebruiken of riskeer je een boete. Je hebt dus nog minder dan een jaar om dit te realiseren als je pand een energielabel van D of lager heeft. 

Met energielabel C is er sprake van een primair fossiel energieverbruik van maximaal 225 kWh per vierkante meter per jaar. Primair fossiel energieverbruik is de optelsom van het energiegebruik voor verwarming, koeling, warmtapwaterbereiding en ventilatoren. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit van 2012. Voldoe je in 2023 niet aan de eisen dan riskeer je dat je het pand niet mag gebruiken of een boete van maximaal €81.000. Uiteraard zijn op deze regel ook de nodige uitzonderingen.

Wanneer geldt het verplichte energielabel C niet?
Als eerst geldt het verplichte energielabel C alleen voor kantoren met bijbehorende nevenfuncties die groter zijn dan 100 vierkante meter. Daarnaast is het ook goed om te beseffen dat de eigenaar van een pand verplicht is om hieraan te voldoen. Huur jij een kantoorpand, dan ben jij hier dus niet verantwoordelijk voor. Al kan het geen kwaad de verhuurder hiervan op de hoogte te stellen. Dit zijn enkele uitzonderingen op de regel:

  • Het gaat om kantoorgebouw dat ten hoogste twee jaar gebruikt wordt.
  • Het gaat om kantoorgebouw dat in het kader van de Onteigeningswet wordt onteigend of aangekocht.
  • Het gebouw geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen.
  • Als de maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.
  • Wanneer de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) minder is dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw.

Voorbeeld wanneer je energielabel C nodig hebt
Stel jij hebt een kantoor van 50m2 in een gebouw van in totaal 200m2 waar meerdere bedrijven zitten. In eerste instantie lijkt het er op dat je geen C label nodig hebt, omdat je kantoor kleiner is dan 100m2. Nu zit in het gebouw nog een ander kantoor van 60m2. Omdat minstens 50% van het gebruiksoppervlakte van het hele gebouw een kantoorfunctie heeft, zul je in 2023 toch een energielabel C moeten hebben. Je kunt dit apart regelen of je kunt samenwerken met de andere bedrijven dat het pand helemaal aangepakt wordt.

In bovenstaand voorbeeld gaat het om een kantoor dat alleen een kantoorfunctie heeft. Wanneer er sprake is van een nevenfunctie, bijvoorbeeld als een deel van het kantoor als archief functioneert, telt dat deel niet mee als kantoorfunctie. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft in deze infographic gemaakt met uitgebreide voorbeelden wanneer energielabel C wel en niet verplicht is.

Financiële regelingen om kantoor te verduurzamen
Je kunt verschillende stappen ondernemen om je kantoor energiezuiniger te maken. Al is dit wel een forse investering. Toch staan er wel voordelen tegenover zoals een lagere gas en elektra rekening. Om de investering behapbaar te maken zijn verschillende subsidiepotjes beschikbaar, denk hierbij aan:

Heeft jouw kantoor nog geen energielabel C of überhaupt nog geen energielabel? Onderneem dan snel actie want voor je het weet is het 2023. Vergeet niet dat je kantoor in 2030 label A moet hebben. Als je nog aan de slag moet met duurzame maatregelen kun je misschien direct de slag slaan naar label A. Een energieadviseur kan je goed op weg helpen met het uitzoeken van passende maatregelen voor jouw kantoor.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie