Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Je eigen vermogen beschermen als bestuurder

Als bestuurder moet je rekening met talloze regels. Een fout is zo gemaakt. Als (mede) bestuurder kun je voor die fout persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. In het ergste geval komt je privé vermogen in het geding. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering beperkt je de risico’s.

Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering zijn bestuurders beschermd tegen schadeclaims door een bestuurlijke fout. Dit geldt voor bestuursleden, directeuren, toezichthouders en commissarissen van organisaties, stichtingen en verenigingen. Denk niet te snel dat het in jouw situatie niet van toepassing is. Bijvoorbeeld ook als bestuurder van de lokale voetbalvereniging kan je aansprakelijk worden gesteld voor een bestuurlijke fout.

Normale aansprakelijkheidsverzekering niet voor bestuurszaken
Misschien denk je al voldoende gedekt te zijn omdat je een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt. Die verzekeringen bieden echter dekking voor materiële of letselschade. Wanneer je als bestuurder om een verkeerd besluit maakt, ontstaat er vaak vermogensschade. Dit wordt gedekt met bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.

Ook aansprakelijk voor onzorgvuldigheid van medebestuurder
Een bestuur vaak uit meer personen. Zelfs als een medebestuurder een fout maakt, kan jij aansprakelijk worden gesteld. Bijvoorbeeld omdat je onvoldoende hebt gedaan om de fout te voorkomen of te herstellen. Met een bestuursaansprakelijkheidsverzekering valt ook door medebestuurders veroorzaakte schade onder de dekking.

Wat wordt gedekt door een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering?
Onder de dekking van de bestuursaansprakelijkheidsverzekering valt doorgaans:

  • Onbehoorlijke taakvervulling
  • Onrechtmatige daad
  • Interne en externe aansprakelijkheid
  • Juridische hulp

Eventuele kosten voor juridische hulp bij een geschil worden over het algemeen vergoed door de verzekeraar. Wel is een maximering van de vergoeding gebruikelijk en gelden vaak beperkende voorwaarden. Check dan ook goed in de polisvoorwaarden hoe dit zit.

Uitsluitingen
Wanneer er opzet in het spel is, zal een verzekeraar de schade niet dekken. Hierbij kun je denken aan valsheid in geschrifte, diefstal of bedrog. Ook de volgende zaken zijn uitgesloten:

  • Boetes en dwangsommen
  • Schade die je expres veroorzaakte
  • Schade doordat je misbruik maakte van je positie
  • Milieuverontreiniging
  • Schade aan personen of spullen (hier is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor)

Zit jij het bestuur van een onderneming, vereniging of stichting? Check dan altijd of er een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is afgesloten zodat je privévermogen beschermd blijft. Benieuwd of je andere risico’s loopt of hoe je risico’s kunt minimaliseren? Onze adviseurs zoeken dit graag voor je uit. Via onderstaand formulier neem je vrijblijvend contact met hen op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie