Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hoe flexibel ben jij met thuiswerken? Deze vergoedingen zijn er

Waar Facebook en Twitter thuiswerken stimuleren, eist Tesla-topman Elon Musk juist dat alle werknemers weer naar kantoor moeten komen. Ook veel kleinere ondernemingen worstelen met de vraag wat de beste verhouding is. Hoe flexibel ben jij en waar moet je rekening mee houden? 

Tijdens de Covid crisis moesten we massaal thuiswerken. Een grote groep werknemers beviel dit beter dan verwacht en wil het thuiswerken, al dan niet hybride, voortzetten. Niet alle werkgevers juichen dit echter toe of accepteren het. Als het aan D66 en GroenLinks ligt, komt daar verandering in. Ze hebben een initiatiefwet ingediend om thuiswerken tot een recht te maken. Vooralsnog ben je als werkgever dus nog niet verplicht thuiswerken toe te staan.

Afspraken maken over de werklocatie
De Sociaal Economische Raad (SER) raadt werkgevers aan om het gesprek over thuiswerken aan te gaan en hier afspraken over te maken. Geef je werknemers de ruimte om een verzoek in te dienen. Vraag ze om aan te tonen dat thuiswerken redelijk en billijk is. Per branche zijn de mogelijkheden anders. Voor een bouwvakker of verpleger is werken op afstand lastig.

Thuis- of reiskostenvergoeding?
Voor de Covidcrisis bestond er nog geen thuiswerkvergoeding. Sinds 1 januari 2022 kun je een onbelaste thuiswerk vergoedingen geven van maximaal € 2 per dag. Deze kosten zijn ter compensatie voor het water- en elektriciteitsverbruik, verwarming, koffie of thee en toiletpapier die je nu thuis gebruikt in plaats van op kantoor. De reiskostenvergoeding blijft ook nog bestaan. Zo kun je onbelast de reiskosten vergoeden voor woon-werkverkeer. De vergoeding bedraagt € 0,19 per kilometer.

Eén vergoeding per werkdag
Sommige werknemers willen misschien één dagdeel op kantoor te zitten en het andere deel thuis. Bijvoorbeeld als de kinderen standaard vroeg uit school zijn op een bepaalde dag. In dat geval kan de werknemer kiezen uit één soort vergoeding voor die dag. Dus of een thuiswerkvergoeding of een reiskostenvergoeding.

Binnen één werkweek kun je wel gebruik maken van verschillende vergoedingen. Stel een werknemer werkt vijf dagen per week. Voor twee dagen ontvangt deze werknemer een thuiswerkvergoeding en voor drie dagen een reiskostenvergoeding. Overleg met de werknemer of hij zelf de thuiswerk- en kantoordagen noteert of dat er gebruik gemaakt wordt van een vaste reiskosten- of thuiswerkvergoeding. Deze vaste regeling is sinds begin dit jaar wel aangepast.

Begin 2022 is de dagenregeling aangepast
Bij de berekening van de vaste reiskostenvergoeding wordt uitgegaan dat een fulltime werknemer 214 dagen werkelijk werkt. Voorheen kreeg iemand voor alle 214 dagen een reiskostenvergoeding als hij minimaal 128 dagen naar kantoor kwam. Dit heet de 128/214 dagenregeling. Bij vier dagen wordt uitgegaan van 102/172 (4:5 * 128 of 214). Sinds begin dit jaar wordt er gekeken naar het aantal dagen dat je werkelijk reist of thuiswerkt.

Voorbeeld reiskostenvergoeding
Ter verduidelijking een voorbeeld van voor 2022 en daarna. In het voorbeeld gaan we uit van Roland die vier dagen werkt, waarvan drie op kantoor. De afstand van zijn huis naar kantoor is 15 kilometer, hij reist dus 30 kilometer per dag.

Voor 2022
Roland zou een vaste reiskostenvergoeding krijgen als hij 102 dagen op kantoor zou werken. Hier voldoet hij aan. De vergoeding zou dan berekend worden alsof hij 172 dagen op kantoor werkt. Voor 2022 zou Roland per maand een reiskostenvergoeding ontvangen van € 81,70 (172 dagen * (30 kilometer * €0,19)/12 maanden). Voor 2022 was een thuiswerkvergoeding niet van toepassing. Al gold er in 2021 een uitzondering in verband met corona.

Vanaf 2022
De reiskostenvergoeding van Roland wordt vanaf 2022 berekend over de dagen die hij naar kantoor reist. Hierbij wordt ook uitgegaan van 214 dagen in een jaar als hij voltijd zou werken. Roland gaat drie dagen naar kantoor dat is 129 dagen (3/5 * 214 dagen). De vaste reiskostenvergoeding per maand komt uit op € 61,28 (129 dagen * (30 kilometer * €0,19) / 12). Daarnaast heeft hij ook recht op thuiswerkvergoeding. Per jaar werk hij 43 dagen thuis (1/5 *214 dagen). De thuiswerkvergoeding bedraagt € 7,17 per maand ((43 dagen * €2)/12).

Thuiswerken wordt steeds normaler. Maak met je werknemers goede afspraken over de manier waarop gewerkt wordt. Willen werknemers meer thuiswerken? Met een thuiswerkvergoeding worden de kosten die ze thuis maken gecompenseerd.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie