Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Heeft jouw kantoorpand al energielabel C? Je hebt nog 4 maanden

Heb je een kantoorpand groter dan 100 m2 en heeft deze nog geen energielabel C of lager? Dan is er werk aan de winkel. Je hebt namelijk nog vier maanden de tijd om het label te verbeteren. Anders riskeer je een boete of gebruiksverbod. 

Dat voor kantoorpanden energielabel C vanaf 1 januari 2023 verplicht wordt, komt niet uit de lucht vallen. In het bouwbesluit van 2012 is dit namelijk al vastgelegd. Toch voldoet bijna 40 procent van het Nederlandse kantoorvastgoed nog niet aan deze eis. Er zijn uiteraard wel uitzonderingen op de regel.

Uitzonderingen voor verplicht energielabel C
De verplichting voor energielabel C geldt voor kantoorpanden met een oppervlakte vanaf 100 m2. Is het pand kleiner, dan vervalt het verplichte energielabel C. Dit zijn enkele andere uitzonderingen:

  • Het gaat om een monumentaal pand,
  • Het pand wordt binnen 2 jaar gesloopt, onteigend of omgebouwd tot woning,
  • Het gebouw wordt voor minder dan de helft gebruikt als kantoor,
  • Als de terugverdientijd van de energiebesparende maatregelen langer dan 10 jaar is, mag je kiezen voor enkel de maatregelen die binnen tien jaar terug te verdienen. In die situatie is een specifiek energielabel vereist.

Met behulp van deze beslisboom van Rijksdienst Ondernemend Nederland kun je snel bepalen of jij jouw kantoorpand moet verduurzamen. In deze infographic zijn enkele voorbeelden toegelicht hoe de uitzonderingen werken.

Kantoorpand in verzamelgebouw
Het komt regelmatig voor dat een kantoorpand in een verzamelgebouw zit. In dat geval moet je goed kijken naar het totale oppervlakte van het gebouw dat van de (verschillende) kantoren. Heeft minder dan de helft van het pand een kantoorfunctie, dan is energielabel C niet verplicht. Heeft meer dan de helft van de oppervlakte een kantoorfunctie? In dat geval heb je drie opties:

  • Je zorgt dat je eigen kantoor energielabel C krijgt,
  • Je werkt samen met andere kantooreigenaren, zodat alle kantoren in het gebouw energielabel C krijgen,
  • Je werkt samen met iedereen in het pand, zodat het hele gebouw energielabel C krijgt.

Wat als je op 1 januari 2023 nog geen energielabel C hebt?
Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2023 handhaven op de energielabel C verplichting voor kantoorpanden. Ze mogen zelf bepalen hoe streng ze hierin zijn. De verwachting is dat eigenaren eerst een waarschuwing krijgen als het (juiste) energielabel ontbreekt. Vervolgens moet er binnen een redelijke termijn aan de eisen worden voldoen. Lukt dat niet? Je riskeert je boete of een gebruiksverbod van het pand.

Energielabel C soms onvoldoende voor financiering kantoorpand
Ook grote banken nemen de energietransitie serieus. Zo kun je bij de Rabobank en ING geen financiering voor een kantoorpand krijgen als label C mist. Er kunnen wel uitzonderingen gelden als je concrete plannen tot verduurzamen hebt. Sommige banken lijken bijna strenger dan de overheid zelf. Zo is stelt de Rabobank vanaf 2024 energielabel B als minimum voor de financiering van kantoorgebouwen. Hiermee lopen ze vooruit op de overheidsplannen. De verwachting is dat vanaf 2030 energielabel A verplicht wordt voor kantoorpanden.

Heeft jouw kantoorpand nog geen energielabel of niet het juiste? Onderneem dan snel actie. Keurings- en verduurzamingsbedrijven hebben het druk. Voor je het weet is zijn de vier maanden voorbij gevlogen en riskeer je een boete of gebruiksverbod.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie