Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Schadeclaims bedrijven fors hoger. Voorkom onderverzekering

Wereldwijd zijn de kosten door schadeclaims van bedrijven fors gestegen in de afgelopen jaren. De oorzaak is deels te wijten aan de inflatie en schaarste van materialen. Zorg dat je verzekerde bedrag past bij de waarde van het bedrijfspand, materialen en voorraden. Zo voorkom je dat je onderverzekerd bent en bij schade zelf deels opdraait voor de kosten. 

Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) is tussen 2017 en 2022 betrokken geweest bij 530.000 schadeclaims in meer dan 200 landen en gebieden. De claims hebben een geschatte waarden van 88,7 miljard euro. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van de schade.

Belangrijkste schadeoorzaken in Nederland
Net als in de rest van de wereld wordt in Nederland bedrijfsschade het meest geclaimd als gevolg van brand of explosie. Op nummer twee en drie staan gebreken aan producten, bedieningsfouten en menselijke foutjes. Natuurrampen staan in Nederland niet in de top drie. Dit komt doordat tornado’s en orkanen in waarde de grootste veroorzakers van schade (29%) zijn. In Nederland hebben we hier vooralsnog niet of zeer beperkt last van. Wel moeten we rekening houden met de gevolgen van stormen en overstromingen. Vorig jaar juli bewees weer hoe kwetsbaar Nederland op dit gebied kan zijn.

Inflatie en schaarste oorzaak nog hogere schadeclaims
Dat de schadeclaims hoger uitvallen, is deels te wijten aan inflatie. Al voor de oorlog in Oekraïne was er sprake van hoge grondstofprijzen. Deze zijn nu, naast andere goederen of producten, nog verder gestegen. Hierdoor wordt het herstellen of te herbouwen van gebouwen duurder. Hetzelfde geldt voor andere eigendommen. Naast prijsstijgingen zijn veel materialen of grondstoffen schaars. Een voorbeeld hiervan is het nijpende chiptekort.

Overigens is ook het bedrag per aansprakelijkheidsclaims gestegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beroeps-, bestuurders-, en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dit komt onder andere door hogere juridische kosten en stijgende claims bij letselschade.

Check de verzekerde waarde en voorkom onderverzekering
Door de gestegen inflatie loop je het risico op onderverzekering. Mogelijk ontvang je in die situatie geen volledige vergoeding bij schade aan je inventaris of gebouw. Check dus regelmatig of de eerder opgegeven verzekerde bedragen voor je zakelijke verzekeringen nog overeenkomen met de huidige situatie. Pas deze zo nodig dan ook aan.

Wil je weten of jouw zakelijke verzekeringen nog aansluiten bij jouw bedrijfssituatie? Of ben je benieuwd hoe je zakelijke risico’s af kunt dekken? Onze deskundige adviseurs voorzien je graag van advies. Vul voor vrijblijvend contact het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie