Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Jubelton wordt afgebouwd. Familiehypotheek als alternatief?

Om de kansen op de woningmarkt gelijk te trekken, wordt in 2023 de jubelton drastisch beperkt. In 2024 wordt die zelfs volledig afgeschaft. Wie zijn kind wil helpen bij het kopen van een woning, moet er snel bij zijn om van het belastingvoordeel te profiteren. Een alternatief is de meer tijdloze familiehypotheek. 

Met een jubelton kun je iemand tussen de 18 en 40 jaar tot een ton belastingvrij schenken voor de eigen woning. Vaak wordt aan eigen kinderen geschonken, maar het mag aan iedereen tot 40 jaar. De schenking kan door de ontvanger gebruikt worden voor de aankoop van een woning, een verbouwing, het aflossen van de eigenwoningschuld of het afkopen van rechten van erfpacht, opstal of beklemming. Nu kun je nog maximaal € 106.671 belastingvrij schenken. Vanaf 2023 is dit nog € 28.947. Wel is het toegestaan om dit jaar een kleine schenking te doen en deze vervolgens in 2023 aan te vullen tot maximaal € 106.671. . 

Zo schenk je toch nog een jubelton in 2023
Oorspronkelijk kon de jubelton gespreid worden over drie jaar. Zo hoefde je niet in één keer een ton te schenken, maar kon je hier drie jaar over doen. Met de afschaffing in 2024 is ook besloten om direct de spreiding te beperken. Wie in 2022 een schenking aanmerkt als jubelton, kan deze schenking in 2023 nog wel aanvullen tot € 106.671. Het maakt daarbij niet uit hoe hoog de eerste schenking dit jaar is, zolang deze voldoet aan de verdere voorwaarde. Kanttekening is dat het om plannen gaat die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd. De Eerste en Tweede Kamer moeten deze de komende maanden nog goedkeuren. Hierdoor kunnen er nog wijzigingen optreden.

Jubelton in plaats van andere schenkingen
Vergeet niet dat de jubelton in plaats van andere schenkingen komt. Neem bijvoorbeeld de eenmalige vrijstelling. Door deze regeling mag je jouw kind eenmalig € 28.947 (vrijstelling 2023) belastingvrij schenken, zonder dat het uitmaakt waar het geld voor gebruikt wordt. Je kunt dus niet naast de jubelton ook de eenmalige vrijstelling schenken. Wel kun je een deel daarvan aanmerken als eenmalige vrijstelling. Dat geld mag je kind aan iets anders dan de woning besteden.

Familiehypotheek als alternatief
Een alternatief voor de jubelton is een familiehypotheek. Een familiehypotheek lijkt op een normale hypotheek. Het verschil is dat niet de bank het geld uitleent, maar een familielid. De woning fungeert ook nu als onderpand en er moeten aanvullende afspraken gemaakt worden. Denk hierbij aan de looptijd, rentevaste periode, hoogte van de rente en het type hypotheek. Leg de afspraken duidelijk vast in een overeenkomst. Hiervoor kan je naar de notaris, maar dat is niet verplicht. Een familiehypotheek is ook te combineren met een andere lening.

Rente familiehypotheek moet marktconform zijn
Van de Belastingdienst moet de rente van een familiehypotheek marktconform zijn. Doe je dit niet, dan kan de fiscus het aanmerken als een schenking. In het algemeen stelt de Belastingdienst dat de rente maximaal 25% mag afwijken van de zakelijke marktrente.  Is de gemiddelde rente voor een periode van tien jaar 4% dan kun je best 4,5% rekenen. Vaak wordt een hogere rente aanhouden omdat een familielening onderhands is en er geen onderpand in de vorm van de woning geldt. Als er toch een hypotheek wordt gevestigd door het familielid (een 2e hypotheek), moet rekening gehouden worden met bijkomende notariskosten. Ook dan dient de rente overigens marktconform te zijn.

Een hogere rente hoeft bovendien geen nadeel te zijn. Het levert extra inkomsten voor de schenker op. Daarnaast geldt voor de ontvanger een hogere hypotheekrenteaftrek, zolang aan de voorwaarden hiervoor wordt voldaan. Als gulle gever kun je er ook voor kiezen de betaalde rente deels of geheel terug te schenken. Ouders kunnen namelijk € 5.677 (2022) belastingvrij schenken aan hun kind.

Aandachtspunten familiehypotheek
Zorg bij een familiehypotheek voor heldere afspraken en wees hierbij realistisch. Zo kan de uitlener van het geld onverwacht overlijden en bestaat het risico dat een ontvanger door omstandigheden de hypotheek niet meer betalen. Met heldere afspraken verklein je de kans op gedoe binnen de familie. Andere aandachtspunten zijn:

  • De ontvanger van het geld moet de rente altijd overmaken op de rekening van de schenker. Daarnaast moet de lening worden besteed aan de eigen woning. Wel kan de eventuele aflossing en/of rente terug geschonken worden.
  • Informeer de Belastingdienst over de familiehypotheek in verband met het aftrekken van de rente.
  • Om in aanmerking te komen voor renteaftrek moet je aan de voorwaarden voldoen. Daarnaast moeten de afspraken van de familiehypotheek op papier staan.
  • Je kunt de familiehypotheek combineren met ‘reguliere’ hypotheek. Geldverstrekkers houden bij het berekenen van de maximale hypotheek wel rekening met de lening vanuit de familie.
  • Er moet een schenkingsaangifte onder regime van de jubelton zijn
  • Heb je meerdere kinderen die je wilt ondersteunen bij het kopen van een woning? Bedenk vooraf op welke manier je alle kinderen gelijk kunt behandelen, zodat er geen gedoe volgt in de toekomst. Zo kan de schenking die nu wordt gedaan bijvoorbeeld in mindering komen op de erfenis in geval van overlijden, waardoor het feitelijk een voorschot op de erfenis wordt. Leg dergelijke voorwaarden vast in de schenkingsovereenkomst, zodat het voor alle betrokkenen helder is. 

Een familiehypotheek is een alternatief als je geen gebruik kunt of wilt maken van de jubelton. Benieuwd naar de mogelijkheden om een gebruikelijke hypotheek te combineren met een lening aan je zoon of dochter? Geef dit aan via het onderstaande formulier. Vervolgens nemen we vrijblijvend contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Jong Assurantiën B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie